Gado-Gado – Indonezyjska Sałatka
Gado-gado to indonezyjska sałatka, której nazwa oznacza po prostu “mieszankę”. Nie ma na gado-gado jakiegoś określonego przepisu, ponieważ powstaje z tego, co aktualnie masz w lodówce, dzięki czemu za każdym razem może być inne, a wciąż smakować wyśmienicie. Jedynym stałym elementem tego spontanicznego dania jest mało orzechowe, na bazie którego powstaje sos do polania skrzętnie ułożonych na talerzu warzyw.
Składniki:
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
- 1 ziemniak, ugotowany
- kilka różyczek brokuła
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- garść szpinaku
- mała cząstka czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
- kilka pomidorków
- kilka szparagów
- tofu (ok 1/2 opakowania)
Na sos fistaszkowy:
- 5 łyżek masła orzechowego
(może też być takie z kawałkami orzechów) - 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- kawałek ostrego chili
- sok z połówki limonki
- kilka łyżek ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w słupki podsmaż na oleju, podlewając je obficie sosem sojowym. Ziemniaki ugotuj i pokrój w słupki, mogą to również być ziemniaki z poprzedniego dnia. Szparagi podsmaż kilka minut na patelni grillowej lub zwykłej. Pozostałe warzywa umyj i pokrój w słupki. Ułóż warzywa na talerzu i polej obficie sosem lub podaj w miseczce obok i maczaj w nim warzywa.
Składniki na sos wymieszaj ze sobą w blenderze, dodając tyle wody, by powstał bardzo gęsty w konsystencji sos.
No Comments
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.