Festiwal Joga Party > Blog  > Gado-Gado – Indonezyjska Sałatka

Gado-Gado – Indonezyjska Sałatka

Gado-gado to indonezyjska sałatka, której nazwa oznacza po prostu “mieszankę”. Nie ma na gado-gado jakiegoś określonego przepisu, ponieważ powstaje z tego, co aktualnie masz w lodówce, dzięki czemu za każdym razem może być inne, a wciąż smakować wyśmienicie. Jedynym stałym elementem tego spontanicznego dania jest mało orzechowe, na bazie którego powstaje sos do polania skrzętnie ułożonych na talerzu warzyw.
Składniki:
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 ziemniak, ugotowany
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • garść szpinaku
  • mała cząstka czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
  • kilka pomidorków
  • kilka szparagów
  • tofu (ok 1/2 opakowania)
Na sos fistaszkowy:
  • 5 łyżek masła orzechowego
    (może też być takie z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek ostrego chili
  • sok z połówki limonki
  • kilka łyżek ciepłej wody
Sposób przygotowania:

Tofu pokrój w słupki podsmaż na oleju, podlewając je obficie sosem sojowym. Ziemniaki ugotuj i pokrój w słupki, mogą to również być ziemniaki z poprzedniego dnia. Szparagi podsmaż kilka minut na patelni grillowej lub zwykłej. Pozostałe warzywa umyj i pokrój w słupki. Ułóż warzywa na talerzu i polej obficie sosem lub podaj w miseczce obok i maczaj w nim warzywa.
Składniki na sos wymieszaj ze sobą w blenderze, dodając tyle wody, by powstał bardzo gęsty w konsystencji sos.

Joga Party

Brak Komentarzy

Twój komentarz...ImięE-mail

Pozostaw odpowiedź