Tapioka na mleku kokosowym

Te małe kuleczki powstałe ze zmielonych bulw manioku niosą w sobie wielki potencjał… śniadaniowy. Znając kilka trików szybko przyrządzisz z nich bardzo sycące, a jednocześnie lekkie śniadanie, które doskonale nadaje się na rozpoczęcie dnia lub jako drugie śniadanie w pracy.
Składniki:
  • szklanka tapioki
  • 1/2 szkl mleka kokosowego
  • przecier z mango lub bananów
  • jagody lub inne owoce
  • syrop klonowy
Sposób przygotowania:

Wieczorem namocz tapiokę w litrze zimnej wody. Rankiem dnia następnego odlej wodę i przełóż tapiokę do garnka, dolej dwa razy więcej wody niż tapioki. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając zawartość garnka, aż do momentu gdy wszystkie kuleczki będą przezroczyste. Następnie wlej do garnka z ugotowaną tapioką zimną wodę, wymieszaj solidnie i przelej całość przez sito. Pozostałe na sitku kuleczki przełóż do miski, dolej mleko kokosowe oraz syrop klonowy. Możesz urozmaicić otrzymane danie dodając na wierzch ulubione owoce, przecier mango lub bananowy, na koniec posypując obficie świeżymi jagodami.

Joga Party

No Comments

Leave a reply