Syrop z kwiatu lilaka dla zdrowia i urody
Wiosna nieodzownie kojarzy się z bzem i cudownym zapachem jego kwiatów, które nie dość że są jadalne to w dodatku posiadają niewiarygodne właściwości lecznicze. Poszukaj zatem krzewów lilaka ( popularnie zwanego bzem) i przygotuj z nich bardzo szybki, a jakże aromatyczny syrop.
Garść oberwanych z łodyżek kwiatków lilaka umieszczamy warstwami w słoiku, przesypując go brązowym cukrem i skrapiając świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Od czasu do czasu potrząśnij słoikiem, by cukier dotarł do każdego kwiatka. Juz po kilku godzinach zaobserwujesz na dole słoika aromatyczny syrop, który po odcedzeniu kwiatów możesz używać zamiast miodu lub do polewania naleśników czy racuchów. Im dłużej jednak poczekasz z odcedzeniam kwiatów, tym bardziej aromatyczny będzie syrop.
No Comments
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.